Seksualitet, demens og tabu
Ældre har samme grundlæggende behov for kærlighed, ømhed og sex, som de har haft gennem hele livet. Seksualitet er ikke kun samleje, men kan også være ømhed, intimitet, kram og kys. Seksualitet kan påvirkes af mange ting. Hos ældre kan faktorer som sygdom, behandling og bivirkninger ved medicin påvirke seksualiteten.
(Ref. https://www.foa.dk/Forbund/Temaer/A-I/Demens/Pleje-af-demente/Seksualitet dato: 2/10-2016 kl. 12.03)
Med gode råd til hvordan nærvær udtrykkes, følger der dog ligeledes udfordringer, når der er tale om nærvær og seksualitet. Mange pårørende oplever i takt med sygdommens udvikling, en ændring i den dementes adfærd, på netop dette område. Dette kan være en begrænsende faktor i forhold til de pårørendes og personalets motivation til, at være nærværende. Nogle demente kan udvise aggressiv seksuel adfærd, som findes grænseoverskridende, krævende og ubehagelig for den pårørende og personalet, hvilket kan medføre, at den demente i mindre grad, kan indgå et ligeværdigt samvær med de herimellem.
(Ref. http://www.alzheimer.dk/sites/default/files/magasin/Livet_med_demens_nr1_2010.pdf dato: 29/9-2016 kl. 13.45)
På trods af, at netop dette er en problemstilling, der langt fra hører til sjældenhederne i demens verdenen, er det stadig et meget tabubelagt emne. Dette skyldes at der, især for de pårørende, sker en ændring i rollerne, når et familiemedlem rammes af demenssygdom. Dette skaber en masse potentielle nye konflikter, indtil man finder en ny måde at balancere på. Ægtefællen, eksempelvis, kan finde det svært at leve op til et behov der synes værende umætteligt, men det kan være svært, at søge råd og vejledning, grundet den dårlige samvittighed der følger med. Demenssygdommen i sig selv er et tabu, men kombinationen af demens og seksualitet, gør situationen dobbelt tabubelagt.
Måden hvorpå man kommer denne problemstilling til livs, er ved åbenhed og øget viden. Maria Pedersen, sygeplejerske og underviser i seksualitet og demens, udtaler. ”Der mangler viden og sprog i plejesektoren” og fortsætter ”En dement mand, der onanerer i opholdsstuen, er ikke en gammel gris. Han har som alle andre mennesker brug for berøring. Han har bare ikke de hæmninger, vi andre har, på grund af sin sygdom,”(Ref. http://www.etik.dk/danmark/2014-11-11/plejehjem-udfordres-af-dementes-seksualitet dato: 2/10-2016 kl. 11.30), hvortil Maj-Britt Alice Joost, tidligere demenskoordinator i Gentofte Kommune, hvor hun var en del af projektet ”Kærlighed og sex hele livet”, tilknytter en understøttende kommentar ”Det er en grundlovssikret ret at kunne bestemme over sit eget liv. Derfor må vi ikke bruge 'niks pille-dragter' til at forhindre de ældre i at røre ved sig selv. Kun hvis der er medicinsk belæg for det. Dragterne skaber blot frustration og vrede hos de demente.” Derimod hvis; ”En beboer forsøger, at pille bleen af for at røre ved sig selv, skal man drage omsorg ved at hjælpe hende ind på værelset, tage bleen af og lade hende ligge på et underlag, der kan suge afføring og urin op. Man kan også give hende et hjælpemiddel og på den måde skabe gode rammer om hendes behov” siger hun.(Ref. http://www.etik.dk/danmark/2014-11-11/plejehjem-udfordres-af-dementes-seksualitet dato: 2/10-2016 kl. 16.17)
Som tidligere nævnt, ligger der meget mere i ordet seksualitet end den fysiske seksuelle akt eller seksuelle berøring. Den kærlighed, nærhed og varme der kan ligge i en kærlig berøring, kan ofte være nok til at tilfredsstille et behov den demente savner dækket, hvilket bidrager til livskvaliteten. I stedet for at føle sig nødsaget til, at tage afstand til eller forsøge afværgelse af behovet, kan dét, som pårørende, at kærtegne, holde hånd, og udtrykke glæde ved samværet, være nok til at finde glæde hos den demente. Og som personale at kunne imødekomme behovet, som den demente giver udtryk for, men det kræver åbenhed overfor emnet.
Øget viden er netop en vigtig kilde, da den hjælper de pårørende samt personalet, med forståelsen af de, ofte meget udtryksfulde, seksuelle behov, som den demente udviser. Det seksuelle behov, herunder nærhed og intimitet er nemlig et grundlæggende behov i Maslows behovspyramide, som vi alle har og det er en naturlig del af livet og ikke alene et behov hos den demente. En god viden vil hjælpe pårørende og personale med at afhjælpe den dementes behov, og bidragelse til færre frustrationer og tilbagevendende ubehagelige oplevelser samt forebyggelse og imødekommelse, hvis det er en konkret seksuel ydelse der ønskes fra den demente.
Nogle personaler er gode til at ignorere - og håndtere seksuel adfærd hos en uhæmmet beboer, mens andre bliver meget pinligt berørte af ældres seksuelle udfoldelser. Derfor er det vigtigt, at man får talt sammen i personalegruppen, så der er åbenhed om problemet, og at der tages hensyn til det enkelte personales grænser. Det kræver erfaring og viden at kunne håndtere seksuel adfærd hos demensramte personer, noget man får over tid.
(Ingrid Lauridsen, Gerontopsykolog, https://www.demensnet.dk/mailbox/1846/default.aspx dato: 2/10-2016 kl. 15.06)